Help

Op deze pagina leggen we uit hoe de verschillende onderdelen op Examenblad.nl werken.

Jaarfilter

Examenblad.nl is gefilterd op het jaar waarin het eindexamen van het betreffende schooljaar wordt afgenomen. Dit betekent dat u alleen informatie ziet die betrekking heeft op het examenjaar dat u gekozen heeft. Uitzondering is het blok ‘Nieuw op de site’ op de homepage. Bij deze informatie is aangegeven op welk examenjaar een item betrekking heeft.

Met behulp van het jaarfilter linksboven kunt u het examenjaar kiezen dat voor uw informatiebehoefte relevant is. Door middel van de pijltjes kunt u een ander jaar kiezen. Dit kan zowel een jaar in de toekomst zijn (bijvoorbeeld voor syllabi voor komende examenjaren) als in het verleden (bijvoorbeeld voor oude examendocumenten). Het jaarfilter werkt op alle niveaus binnen Examenblad.nl.

Als u Examenblad.nl via de homepage binnenkomt, wordt het huidige examenjaar getoond.

In het jaarfilter linksboven kunt u zien op welk jaar de informatie gefilterd is.

Schooltypekiezer

Examenblad.nl kan gefilterd worden op schooltype (vwo, havo, vmbo GL, vmbo TL, vmbo KB, vmbo BB). Dit betekent dat u alleen informatie ziet die betrekking heeft op het schooltype dat u gekozen heeft.

Met behulp van de schooltypekiezer linksboven kunt u het schooltype kiezen dat voor uw informatiebehoefte relevant is. Door middel van de pijltjes kunt u een ander schooltype kiezen. De schooltypekiezer werkt op alle niveaus binnen Examenblad.nl.

Als u Examenblad.nl opent, wordt informatie over alle schooltypen getoond.

Als u de informatie hebt gefilterd op een schooltype, ziet u dat in de schooltypekiezer linksboven en meteen daaronder, naast "home".

Menubalk

De menubalk staat centraal in de gehele site en is daarom op iedere pagina te vinden.

De meest linker knop is de home-knop. Hiermee keert u altijd terug naar de homepage. De zes volgende knoppen vertegenwoordigen de zes schooltypen. Deze schooltypen hebben ieder een uitklapmenu met daarin:

 • onderwerpen
 • examens

Onder onderwerpen vindt u zaken zoals de septembermededeling, het rooster en de slaag-zakregeling. Onder de overige knoppen vindt u de verschillende examens die voor het betreffende schooltype gelden. Deze zijn gegroepeerd op vakcluster.

Nieuw op de site

Onder Nieuw is zichtbaar welke informatie recentelijk op Examenblad.nl is geplaatst. In tegenstelling tot de overige informatie op Examenblad.nl is deze rubriek niet op jaar gefilterd. De informatie in deze rubriek blijft gelijk, ongeacht welk jaar u kiest met het jaarfilter. Wel is aangegeven voor welk examenjaar de informatie relevant is.

Schooltype-gebonden informatie

De site bestaat uit drie niveaus.

 • 1. 
  schooltype
 • 2. 
  vak
 • 3. 
  examen

Door niet in het uitklapmenu maar in de menubalk zelf te klikken op een schooltype (bijvoorbeeld vwo) óf door een schooltype te selecteren in de schooltypekiezer (linksboven, naast het jaarfilter), komt u op de schooltypepagina. Hier staat een overzicht van alle onderwerpen en examens die in dit schooltype zijn te vinden. Binnen deze pagina worden alleen nieuws, agenda, vragen, officiële publicaties en wetgeving getoond die relevant zijn voor het betreffende schooltype.

Examengebonden informatie

Op het niveau van de examens bieden de examenpagina's examengebonden informatie zoals nieuws, agendapunten en officiële publicaties.

Met behulp van het jaarfilter kunt u de informatie van een ander examenjaar opvragen. Mocht het betreffende examen in het verleden of toekomst niet bestaan dan wordt aangegeven welk examen als voorganger of opvolger beschouwd kan worden. Ook eventuele bezemexamens worden vermeld.

U kunt uw keuze verbreden door onderaan de pagina te kiezen voor respectievelijke het vak waarbij het examen hoort, of het schooltype waar het examen toe behoort.

Officiële en niet-officiële informatie

Op Examenblad.nl wordt zowel officiële als niet-officiële informatie aangeboden.

De officiële informatie betreft bijvoorbeeld vastgestelde wet- en regelgeving over de afname van de centrale examens in het voortgezet onderwijs. De niet-officiële informatie betreft (achtergrond)informatie die (nog) niet van toepassing is op de afname van de centrale examens. Het gaat dan om conceptinformatie, ontwikkelingen en vernieuwingen over de centrale examens, bijvoorbeeld conceptsyllabi en vakvernieuwingen.

De niet-officiële informatie is herkenbaar aan de grijze vormgeving van de pagina's, een concepticoontje linksboven op de pagina en een tekstuele vermelding onder de paginatitel die aangeeft dat de informatie op de betreffende pagina een niet-officiële status heeft.

Zoeken op de site

Via het zoekveld rechtsboven kunt u zoeken met behulp van trefwoorden. Het intikken van enkele letters is voldoende. Het resultaat is een lijst met trefwoorden die voldoen aan uw zoekopdracht. Deze trefwoorden zijn door de redactie aan de informatie toegekend.

Staat het zoekresultaat waar u naar op zoek bent er niet tussen? Gebruik dan de full text-zoekoptie voor meer resultaten. U kunt uw zoekopdracht verder verfijnen met behulp van de selectiemogelijkheden.

Browserversies

Examenblad.nl is getest op en geschikt bevonden voor:

 

Browser

Versies

Device

iOS Safari

Laatste 2

Mobiel

Mobile Google Chrome

Laatste 4

Mobiel

Google Chrome

Laatste 4

Desktop

macOS Safari

Laatste 2

Desktop

Microsoft Edge

Laatste 4

Desktop

Mozilla Firefox

Laatste 4

Desktop

Andere configuraties kunnen in veel gevallen ook een goed resultaat geven maar er wordt niet uitvoerig op getest en er wordt niet specifiek voor ontwikkeld.