Vakspecifieke informatie horeca, bakkerij en recreatie vmbo bb, kb en gl

Laatste update

Deze informatie is gelijktijdig met de septembermededeling bekendgemaakt. Veranderingen ten opzichte van 2025 zijn geel gemarkeerd, met uitzondering van de vakspecifieke informatie per versie die elk jaar nieuw is.

Algemene informatie en aandachtspunten

De algemene informatie is terug te lezen in de septembermededeling en op pagina Centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe)

Examenstof

De examenstof voor het centraal praktische examen is beschreven in de syllabus horeca, bakkerij en recreatie 2026. De syllabus is leidend (niet de educatieve methode). De syllabus 2026 bevat geen wijzigingen ten opzichte van de syllabus van 2025. 

Geloofs-/levensovertuiging en vervangen van producten

Een examen heeft als doel te beoordelen of een kandidaat voldoet aan de exameneisen. Soms geeft de geloofs-/levensovertuiging van de kandidaat aanleiding de manier van examineren aan te passen. Indien het bevoegd gezag van de school vaststelt dat een kandidaat op grond van zijn geloofs-/levensovertuiging niet met een bepaald product kan/mag werken, is het toegestaan een vervangend product te gebruiken. Voorwaarde is dat het van de kandidaat voorafgaand aan de afnameperiode bij de school bekend is en is vastgelegd. 
Het vervangende product dient in zoverre gelijkwaardig te zijn dat de toe te passen technieken dezelfde blijven, de moeilijkheidsgraad van het examen gelijk blijft en alle beoordelingsaspecten van het correctievoorschrift van toepassing blijven.

Cspe en passend examineren 

Een examen heeft als doel te beoordelen of een kandidaat voldoet aan de exameneisen. Soms heeft een kandidaat een ondersteuningsbehoefte. Dan kan het nodig zijn om de manier van examineren aan te passen. De school moet doeltreffende maatregelen nemen om de belemmering zo veel als mogelijk weg te nemen. De aanpassing mag het examen inhoudelijk niet makkelijker maken dan dat het examen voor andere kandidaten is. Dan zou afbreuk gedaan worden aan de exameneisen en daarmee aan de waarde van het diploma. De exameneisen blijven gelden. Richtlijnen voor passend examineren zijn opgenomen in de handreiking Passend examineren

Toegestane hulpmiddelen

De toegestane hulpmiddelen zijn bij regeling vastgesteld. Informatie hierover staat op de pagina Hulpmiddelen centrale examens.

Correctie

Status van het correctievoorschrift: regelgeving

Het CvTE heeft de correctievoorschriften bij regeling vastgesteld. Het correctievoorschrift is een zogeheten algemeen verbindend voorschrift en valt onder wet- en regelgeving die van overheidswege wordt verstrekt. De corrector mag dus niet afwijken van het correctievoorschrift. 

Als de corrector van mening is dat het correctievoorschrift een onvolkomenheid bevat, neemt deze contact op met de examenlijn via het contactformulier op examenblad.nl.

Nieuwe vorm digitaal correctievoorschrift nu voor alle cspe's

Bij het cspe ontvangt de examensecretaris in zending C bij elk onderdeel bij alle leerwegen een digitaal correctievoorschrift. Dit digitale correctievoorschrift bevat volledig dezelfde inhoud als het ‘papieren’ correctievoorschrift (pdf). Er kan dus gekozen worden tussen één van beide bestanden bij de beoordeling en correctie.

Ontvangen vakspecifieke mailings

Voor je taak als examinator (corrector) van de centrale examens is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Dat kan via een account op examenblad.nl. Via deze pagina, MijnExamenblad, ontvang je inhoudelijke en formele informatie over de centrale examens van jouw vak op maat, zoals bijvoorbeeld een test met het correctievoorschrift. Heb je als docent nog geen account op examenblad.nl waardoor je de mailings niet rechtstreeks ontvangt, laat je hiervoor dan registreren door je examensecretaris.

Specifieke informatie per versie

Overzicht opdrachten 

Het overzicht opdrachten is vanaf 1 november beschikbaar.

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 bb - blauw

Onderdeel A

In het examen wordt geen gebruik meer gemaakt van de cspe-app.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • 4 aluminium schalen 16 x 7 x 5,5 cm
  • 1 gladde steker Ø 20 cm
  • 2 aluminium schalen Ø 17 cm, hoogte 2 cm
  • 1 spuitzak met gladde spuit 12

Onderdeel C

De gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat:

  • 3 bakjes om daarin wat van de bereide producten te bewaren
  • portioneerlepel 56 mm (of 1/20)
  • 4 tumblers (30 cl)
  • 4 kookringen Ø ± 11,5 cm

In de bijlage is de structuur van de bereidingswijze van de recepten aangepast. Voorheen stond per recept de bereidingswijze in de mise-en-placefase en de doorgeeffase achter elkaar. In de nieuwe structuur staat eerst van alle recepten de bereidingswijze in de mise-en-placefase en daarna, op de laatste twee pagina’s van de bijlage, van alle recepten de bereidingswijze in de doorgeeffase.

Onderdeel D

Per kandidaat: 

  • 2 hurricaneglazen (ongeveer 44 cl)
  • jigger (2 & 4 cl)
  • cocktailshaker (minimaal 50 cl)

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 kb - blauw

Onderdeel A

In het examen wordt geen gebruik meer gemaakt van de cspe-app.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • kartelsteker Ø 8 cm
  • spuitzak met kartelspuit 12

Onderdeel C

De gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat:

  • 3 bakjes om daarin wat van de bereide producten te bewaren
  • 4 tumblers (30 cl)
  • spuitzak met kartelspuit 25

In de bijlage is de structuur van de bereidingswijze van de recepten aangepast. Voorheen stond per recept de bereidingswijze in de mise-en-placefase en de doorgeeffase achter elkaar. In de nieuwe structuur staat eerst van alle recepten de bereidingswijze in de mise-en-placefase en daarna, op de laatste twee pagina’s van de bijlage, van alle recepten de bereidingswijze in de doorgeeffase. 

Onderdeel D

Per kandidaat: 

  • 2 hurricaneglazen (ongeveer 44 cl)
  • jigger (2 & 4 cl)
  • cocktailshaker (minimaal 50 cl)

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 gl - blauw

Onderdeel A

De gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat:

  • 3 bakjes om daarin wat van de bereide producten te bewaren
  • 4 tumblers (30 cl)

In de bijlage is de structuur van de bereidingswijze van de recepten aangepast. Voorheen stond per recept de bereidingswijze in de mise-en-placefase en de doorgeeffase achter elkaar. In de nieuwe structuur staat eerst van alle recepten de bereidingswijze in de mise-en-placefase en daarna, op de laatste twee pagina’s van de bijlage, van alle recepten de bereidingswijze in de doorgeeffase. 

Onderdeel B

Per kandidaat: 

  • 2 tumblers (ongeveer 20-30 cl)
  • jigger (2 & 4 cl)
  • cocktailshaker (minimaal 50 cl)

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 bb - rood

Onderdeel A

In het examen wordt geen gebruik meer gemaakt van de cspe-app.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • 12 caisses (tulpvorm) Ø 5 cm
  • 12 rondoringen Ø 6 cm
  • 2 spuitzakken
  • kartelspuit 10

Onderdeel C

De gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat:

  • 3 bakjes om daarin wat van de bereide producten te bewaren
  • papieren wegwerpvorm ø 16 cm 

In de bijlage is de structuur van de bereidingswijze van de recepten aangepast. Voorheen stond per recept de bereidingswijze in de mise-en-placefase en de doorgeeffase achter elkaar. In de nieuwe structuur staat eerst van alle recepten de bereidingswijze in de mise-en-placefase en daarna, op de laatste twee pagina’s van de bijlage, van alle recepten de bereidingswijze in de doorgeeffase. 

Onderdeel D

Hiervoor is geen vakspecifieke informatie.

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 kb - rood

Onderdeel A

In het examen wordt geen gebruik meer gemaakt van de cspe-app.

Onderdeel B

De gangbare bakkerij-inventaris, aangevuld met per kandidaat: 

  • 12 caisses (tulpvorm) Ø 5 cm
  • 12 rondo-ringen Ø 6 cm
  • 2 spuitzakken

Onderdeel C

De gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat:

  • 3 bakjes om daarin wat van de bereide producten te bewaren
  • keukenmachine, deze is ook te vervangen door een staafmixer of blender 

In de bijlage is de structuur van de bereidingswijze van de recepten aangepast. Voorheen stond per recept de bereidingswijze in de mise-en-placefase en de doorgeeffase achter elkaar. In de nieuwe structuur staat eerst van alle recepten de bereidingswijze in de mise-en-placefase en daarna, op de laatste twee pagina’s van de bijlage, van alle recepten de bereidingswijze in de doorgeeffase. 

Onderdeel D

Hiervoor is geen vakspecifieke informatie.

Specifieke informatie profielvak hbr 2026 gl - rood

Onderdeel A

De gangbare keuken-inventaris, aangevuld met per kandidaat:

  • 3 bakjes om daarin wat van de bereide producten te bewaren
  • spuitzak met kartelspuit 25
  • blender, deze is ook te vervangen door een staafmixer of keukenmachine 

In de bijlage is de structuur van de bereidingswijze van de recepten aangepast. Voorheen stond per recept de bereidingswijze in de mise-en-placefase en de doorgeeffase achter elkaar. In de nieuwe structuur staat eerst van alle recepten de bereidingswijze in de mise-en-placefase en daarna, op de laatste twee pagina’s van de bijlage, van alle recepten de bereidingswijze in de doorgeeffase. 

Onderdeel B

Hiervoor is geen vakspecifieke informatie.