Rooster voor de centrale examens voortgezet onderwijs in 2025

Laatste update
Kenmerk
CvTE-23.00859
Datum
26 juni 2023
Gepubliceerd
Staatscourant 2023, nr. 18580

Deze publicatie van het College voor Toetsen en Examens geeft een overzicht van de dagen en uren waarop de centrale examens van de eindexamens vwo, havo, vmbo in 2025 worden gehouden en op welk tijdstip zij beginnen. De dagen en tijden zijn opgenomen in bijlage 1.

Dit rooster geldt voor de centrale examens in 2025.

Wijzigingen

Deze regeling is op 26 augustus 2023 gewijzigd door 'Besluit wijziging regeling: Rooster voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens voortgezet onderwijs in 2025' in verband met de verlenging van de afnameperiode van het schriftelijk centraal examen in het tweede tijdvak.

De wijzigingen zijn op deze pagina doorgevoerd en gemarkeerd met een *.

Besluit op overheid.nl

Besluit

Artikel 1. Tijdvakken en examenrooster centrale examens 2025

  • Het eerste tijdvak voor de schriftelijke centrale examens begint op vrijdag 9 mei en eindigt op maandag 26 mei. De dagen en uren waarop de toetsen worden afgenomen, zijn vastgesteld zoals vermeld in bijlage 1.
  • Het tweede tijdvak voor de schriftelijke centrale examens begint op dinsdag 17 juni* en eindigt op dinsdag 24 juni* en wordt vastgesteld zoals vermeld in bijlage 2.
  • De afnameperiode voor de centraal schriftelijke en praktische examens in de beroepsgerichte profielvakken begint op dinsdag 1 april en eindigt op vrijdag 18 juli.
  • De afnameperiode voor de flexibele digitale centrale examens in de algemene vakken van de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg begint op dinsdag 1 april en eindigt op vrijdag 18 juli.
  • Het derde tijdvak vindt plaats in augustus. De dagen en uren waarop de toetsen van het centraal examen in het derde tijdvak worden afgenomen, worden na aanmelding aan de kandidaat door het College voor toetsen en examens meegedeeld.

Artikel 2. Onderdelen met een vroege start

In afwijking van artikel 1, eerste lid, vangt de afname van het centraal praktische examen van tekenen, handvaardigheid, textiele vormgeving vwo aan op woensdag 1 januari en het centraal praktisch examen van de beeldende vakken vmbo gemengde en theoretische leerweg op maandag 10 maart.

Bijlagen*

Toelichting

Met dit besluit worden de tijdstippen vastgesteld waarop de toetsen van de centrale examens van het eindexamen en de staatsexamens vo worden afgenomen van het eindexamen 2025.

Bij het opstellen van het rooster is rekening gehouden met een evenwichtige verdeling van de correctielast en het soort vak dat wordt getoetst. Exacte vakken, zaakvakken en talen zijn aldus over het rooster verdeeld. Examens die door alle leerlingen moeten worden afgelegd en waarvan de correctie intensief is, worden zo veel als mogelijk voor in het rooster geplaatst. Verder wordt rekening gehouden met bepaalde vakken die ook op de scholen in Caribisch Nederland worden afgenomen en daardoor alleen op de middag gepland kunnen worden. Vakken met een posttest zijn tenslotte zo veel als mogelijk voorin het rooster geplaatst.

Roostervrije dagen 2025

  • meivakantie: 26 april t/m 4 mei 2025
  • Tweede Pinksterdag: maandag 9 juni 2025
  • start zomervakantie eerste regio (in 2025 Zuid): 5 juli 2025