Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar.Ga naar het huidige examenjaar

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Laatste update

Met Onze Minister wordt bedoeld de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Minister krijgt in artikel 29 lid 4 van de WVO de opdracht om het Eindexamenbesluit VO (een Algemene maatregel van Bestuur, AMvB) op te stellen. Hierin krijgt hij de bevoegdheid om een aantal zaken nader te regelen. Dat gebeurt meestal in een regeling en een enkele keer met een brief.

In de praktijk wordt met Onze Minister vaak de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bedoeld, waaraan bijvoorbeeld examengegevens moeten worden geleverd en die de koppeling van scholen voor de tweede correctie regelt.

De Minister heeft de volgende concrete verantwoordelijkheden.

  • De Minister zorgt ervoor (zie WVO, artikel 30) dat voorschriften worden vastgesteld voor extraneï-examens. Dit is geregeld in Eindexamenbesluit VO artikel 2.
  • Onze Minister stelt, voor elk van de onderwijssoorten, examenprogramma's vast (zie Eindexamenbesluit VO artikel 7).
  • Onze Minister kan nadere voorschriften geven rond de 'vrijstellingen vavo' (zie Eindexamenbesluit VO artikel 9 lid 1 en lid 4).
  • Onze Minister kan goedkeurig verlenen voor het onderdeel laten uitmaken van het examen van een schooleigen vak (artikel 11 lid 1c, 12 lid 1c en 13 lid 1c Eindexamenbesluit VO).
  • Onze Minister maakt een koppeling van scholen en instellingen voor educatie en beroepsonderwijs voor de uitvoering van de tweede correctie of wijst, zo nodig, zelf een gecommitteerde aan (Eindexamenbesluit VO artikel 36 lid 1).
  • Onze Minister zorgt ervoor dat de examenopgaven tijdig op de scholen aanwezig zijn (Eindexamenbesluit VO artikel 40 lid 1).
  • In geval centrale examens door onvoorziene omstandigheden niet op voorgeschreven wijze kunnen worden afgenomen beslist Onze Minister hoe moet worden gehandeld (zie Eindexamenbesluit VO artikel 44). Op grond van dit artikel is eind mei 2013 besloten het centraal examen Frans vwo een dag uit te stellen, omdat de oorspronkelijke opgaven gestolen bleken te zijn en gepubliceerd op internet.
  • Onze minister stelt de modellen van de diploma’s, cijferlijsten, certificaten, getuigschriften en het bewijs van ontheffing met de daarbij behorende verklaring vast die gelden voor de vwo- en havo-examens, de vmbo-examens en het praktijkonderwijs. Hij heeft dit gedaan in de Regeling modellen diploma's VO.

    In deze regeling is ook het model voor de verklaring, bedoeld in artikel 31 van de Wet op het voortgezet onderwijs, vastgesteld. Die wordt uitgereikt aan de leerling die de school verlaat en aan wie geen diploma kan worden uitgereikt.

    Leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg die met goed gevolg een gedeelte van het examenprogramma hebben afgelegd, ontvangen een getuigschrift voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

  • Ten behoeve van experimenten kan de Minister toestaan dat van het Eindexamenbesluit wordt afgeweken (zie Eindexamenbesluit VO artikel 58).