Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar.Ga naar het huidige examenjaar

N-termen flexibele en digitale examens vmbo basis en kader bekend

Gepubliceerd op

Leerlingen in het vmbo basis en kader horen vandaag of de vlag uit kan. Vanochtend heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) de N-termen bekend gemaakt voor de flexibele en digitale centrale examens. CvTE-voorzitter Pieter Hendrikse bezoekt vanmiddag het Sondervick College in Veldhoven om geslaagde vmbo-leerlingen persoonlijk te feliciteren.

Tekst banner N-termen voor vmbo bb en kb flex zijn bekend!

Hendrikse: “De examens maken wanneer jij daar klaar voor bent: dat is de kracht van dit examensysteem in het vmbo. Dat betekent dat een leerling misschien op andere momenten examens heeft gemaakt dan klasgenoten. Toch is er één moment waarop de uitslag komt voor de meeste leerlingen en de examenfeestjes kunnen worden gepland. Van harte gefeliciteerd aan alle leerlingen die vandaag geslaagd zijn. Voor iedereen die nog een (her)examen maakt: zet hem op en veel succes.

N-termen iets hoger dan voor corona

Vorige week werd bekend dat de N-termen van de examens op papier in vmbo, havo en vwo dit jaar gemiddeld 0,1 tot 0,3 punt hoger zijn dan de N-termen in voorgaande jaren (2015 – 2019). De N-termen van de flexibele en digitale centrale examens vmbo basis en kader geven een vergelijkbaar beeld.

Om meer over de resultaten te kunnen zeggen is een verdere analyse nodig. De onderzoeksresultaten hiervan verwachten we net als vorig jaar in het najaar gereed te hebben.

Met een N-term worden de scorepunten voor een examen omgezet naar een cijfer. Een N-term is doorgaans een getal tussen 0,0 en 2,0. Bekijk deze animatie over de normering in 2022 voor een uitleg over de N-term.

Bekendmaking N-termen dit jaar niet op zelfde dag

Normaal gesproken krijgen alle examenleerlingen op dezelfde dag te horen of ze geslaagd zijn. Dit jaar is dat anders, als gevolg van de coronamaatregelen. Hoe dat zit, leggen we uit in onderstaande video.

Voor de leerlingen die Staatsexamens doen, zowel de individuele leerlingen als de vso-leerlingen, zijn er speciale vlaggendagen op vrijdag 8 juli en de vier vrijdagen daarna.