Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar. Ga naar het huidige examenjaar

Specificatie examenstof tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving havo 2022

Gepubliceerd op

Het centraal examen tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving havo 2022 heeft betrekking op de periode van het romaans tot heden, met nadruk op de periode vanaf 1800. Kunst, architectuur en vormgeving vanaf het neo-classicisme in de 19de eeuw tot heden komen derhalve in het examen aan de orde. In het examen 2022 zal uit de periode van vóór 1800 aandacht worden besteed aan de barok.

Het thema van het centraal examen 2022 is ‘Te gek!’.

Dit examen gaat over te gekke kunst: over uitzonderlijke gebouwen en bijzonder vormgegeven producten. Daarnaast gaat het over kunst die de beschouwer wil laten twijfelen aan zijn waarneming of wil wijzen op de eigenaardige kanten van het dagelijks leven.

Bij dit thema kunnen de volgende vraagstukken aan bod komen:

  • 1.De redenen waarom en de manier waarop kunstenaars met bijzondere en/of vernieuwende materialen werken.
  • 2.De redenen waarom en de manier waarop kunstenaars met hun werk de beschouwer op het verkeerde been zetten: hun ontwerpen of voorstellingen zo maken dat de beschouwer onder de indruk raakt of niet weet wat hij of zij ziet of meemaakt.
  • 3.Kunst waarin het dagelijks leven op een bijzondere manier onder de aandacht wordt gebracht, als onderwerp of vertrekpunt van een manier van leven.

Met het woord ‘kunstenaars’ worden ook vormgevers en architecten bedoeld.