Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar.Ga naar het huidige examenjaar

Kaarten in het CE aardrijkskunde havo 2020

Gepubliceerd op

In 2020 mag de atlas bij het centraal examen aardrijkskunde havo niet langer als hulpmiddel worden gebruikt. Om kaartvaardigheden te toetsen zal kaartmateriaal bij het examen worden afgedrukt. Dit krijgt twee vormen:

  • Het bekende bronnenboekje bij het examen; deze bijlage is uitgevoerd in kleur en bevat, naast de voor een examen aardrijkskunde gebruikelijke informatiebronnen, overwegend thematische kaarten, deels afkomstig uit de Grote Bosatlas 55e druk en Alcarta en deels uit andere bronnen;
  • Een nieuw afzonderlijk kaartenkatern als bijlage bij het examen; dit wordt een katern in kleur op A3-formaat met enkele overzichtskaarten en thematische kaarten. Deze bijlage bevat alleen kaarten afkomstig uit de Grote Bosatlas 55e druk en Alcarta.

Het kaartenkatern is een nieuwe bijlage bij het examen. In september 2019 stellen we u en uw leerlingen in de gelegenheid kennis te maken met deze bijlage. Elke havo/vwo-school ontvangt 15 exemplaren van een voorbeeldkaartenkatern. U en uw collega’s kunnen dit voorbeeld dan bekijken en rond laten gaan in uw examenklassen. Het katern dat wij u sturen is niet het kaartenkatern bij het examen havo 2020. De inhoud van het kaartenkatern is geheim en wordt voor elk examen nieuw samengesteld uit kaarten uit de Grote Bosatlas en Alcarta. Een atlas blijft noodzakelijk in de voorbereiding op het centraal examen.

Tegelijkertijd met de ontvangst van het voorbeeldkaartenkatern in september kunt u een voorbeeldexamen van Examenblad downloaden. Cito heeft het examen havo 2018 aangepast tot een examen waarbij het voorbeeldkaartenkatern wordt gebruikt. U kunt dan zien hoe voortaan in examenvragen naar bronnenboekje en kaartenkatern zal worden verwezen.