Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar.Ga naar het huidige examenjaar

Invloed driehoeksoplosser HP Prime gering

Gepubliceerd op

Gebruikers van de HP Prime hebben bij het examen wiskunde B havo 2018 bij vraag 15 en 16 ondanks de examenstand gebruik kunnen maken van de applicatie ‘driehoeksoplosser’ (WiskundE-brief 17 juni 2018). Voor deze specifieke groep was de vraag daardoor mogelijk iets makkelijker dan voor leerlingen die een ander type grafische rekenmachine gebruiken. Het effect op de normering blijkt na onderzoek echter zeer klein.

Aangezien makkelijke vragen leiden tot een lagere N-term en moeilijke vragen tot een hogere N-term zou dit onbedoelde voordeel van deze groep een negatief effect gehad kunnen hebben op de N-term. Op basis van informatie over het aantal gebruikers en de scoreverdeling op de vragen 15 en 16 heeft het CvTE vastgesteld dat het effect van de driehoeksoplosser zo klein is dat de N-term hierdoor niet beïnvloed is.

Elke rekenmachine heeft overigens z’n eigen specifieke voor- en nadelen. Het is echter nooit de bedoeling dat een hulpmiddel vaardigheden overbodig maakt waarover een leerling volgens de syllabus wel moet beschikken. Het CvTE zal de verschillende toegestane rekenmachines hierop nogmaals nalopen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.